Suke Stalk Ye?

Wednesday, February 22, 2012

Guwa Hebat

Dalam pada manusia sebok menanti result exam di hantar ke email masing-masing bagi student UiTM, guwa mengalami tekanan jiwa.

Bukan hanya kerana guwa takot apa jadi dengan guwa result, bahkan guwa tension dengan masalah-masalah lain.

Masalah-masalah lain itu lebih kepada guwa yang create sendiri. Memang guwa akui, sangat susah nak buat orang lain faham dengan apa yang kita perjuangkan.

Mungkin perjuangan kita semua berbeza. Dan cara kita semua memperjuangkannya berbeza. Guwa kena belajar terima hakikat itu sedikit demi sedikit. Guwa dapat rasakan dunia guwa dengan dunia orang lain macam berbeza.

Guwa makin obses dengan dunia guwa. Kaki guwa makin lama makin obses terhadap penjelajahan dunia. Guwa jugak dapat rasakan yang semangat gua lain dari orang lain. Padahal guwa x pernah terpikir pun bidang ini yang guwa akan jejak.

Memang guwa x macam korang semua, yang memang pilih sendiri untuk berada dalam bidang ni. Guwa x pilih, ia datang sendiri dan guwa hanya menerima. Guwa sekolah dulu aliran teknik amek Electrical Engineering. Dan guwa x tahu macam mana guwa boleh accept untuk berada di bidang guwa sekarang ni. Jauh menyimpang. Guwa syak dulu guwa terima tawaran ni sebab guwa nak lari dari rumah je. Guwa lari cara baik. Guwa x lari ikot jantan. Guwa lari ikot offer letter. *heeee

Tapi lama-lama guwa suka bidang ni. Guwa dapat rasakan jiwa guwa memang ada kat sini. Walaupun satu masa dulu guwa pernah cakap guwa tak nak sambung degree, itu pun sebab guwa tak nak amek MUET. Last2 guwa tak tahu apa yang merasuk guwa. Guwa pegi amek gak MUET tu. Xsangka guwa lepas.

Guwa yakin kalau guwa x pas mende alah tu, memang guwa tak adanya nak masuk degree ni. Environment degree ngan diploma totally different tahu x. Guwa makin lama makin semangat, tapi guwa tengok orang lain makin x semangat. Guwa pelik dan kebingungan.

Guwa ni memang cepat benar emosi agaknya. Guwa paham keadaan orang tak kan boleh sama dengan keadaan guwa. Tapi guwa berharap sangat guwa ada kenangan terindah dengan korang. Tak banyak pon x apa. Satu pon jadi lah.

Guwa bila bercakap pasal kenangan, guwa memang ego. Guwa jarang nak tunduk dengan rindu pada kenangan. Pada guwa, benda yang lepas tak usah di kenang. Tapi ego-ego guwa, guwa insan biasa. Kadang-kadang guwa tewas jugak pada rindu ni. Guwa terpandang jugak kenangan lepas.

Kalau kita ada kenangan bersama, sekurangnya korang kuatkan rasa rindu yang ada. Jujur guwa cakap, guwa x macam orang lain, guwa tak ramai kawan. Sebab tu guwa tak pernah berpaling untuk rindukan zaman persekolahan guwa. Banyak2 zaman, guwa memang paling tak suka zaman guwa sekolah. Sebab tu kalau guwa balik JB, guwa resah, guwa gelisah, sebab guwa tak ade kawan langsung nak ajak pegi lepak ke dating ke ape.

Tulah, cuma guwa harapkan pada zaman sekarang. Guwa nak kumpul kenangan walau sedikit. Tapi kalau orang dah tak nak cipta kenangan dengan guwa, guwa redha beb. Guwa kuat lah beb. Guwa nanges depan laptop je, apa barang guwa nak nanges depan orang. 

Guwa rasa guwa hebat, sebab malam ni guwa beremosi dengan 3 perkara yang berkaitan dengan diri guwa sendiri. Pertama, konflik untuk mencipta kenangan yang hampir tinggal kenangan, kedua, guwa beremosi dengan result exam guwa, dok refresh-refresh email x ada-ada pon resultnya, poop! bila dah ada guwa nervous. Bila dah tengok, guwa bersyukur kehadrat Allah, lepas tu emosi guwa kembali tak stabil. Guwa tak lepas target. Guwa kalah tipis. Macam kalau tengok bola MU lawan Chelsea, Chelsea gol 1 pada minit-minit terakhir. Guwa mula paham perasaan fans MU. *walaupun guwa fans harimau malaya je. haha

Ketiga, sambil taip entry ni, sambil-sambil guwa refresh2 email, sambil-sambil guwa berantakan emosi, guwa reply mesej dekat phone dengan laju dan bermuka-muka page nya. sambil #hujan. Guwa beremosi dengan bakal suami guwa. *kalau di izinkan tuhan. amin. Kahwini guwa secepat mungkin lah beb. Guwa rasa guwa dah layak jadi bini dah ni. haha

Hebat kan guwa? Dunia guwa memang dunia penuh emosi. Guwa rasa kalau guwa teruskan attitude lahanat guwa ni, guwa boleh layan Hospital Tampoi rasanya. Kbai.

::. taip malam, siang post. tunggu posmen.

Sunday, February 19, 2012

Ni Entry Stock 3in1

haip! (i don't know why i like this word so much :D )
dalam kepala otak ni banyak benda nak cerita, dalam hati ni banyak juga benda yang nak di luahkan, jari2 ni bagai dirasuk2 untuk menaip patah2 perkataan, langsung membawa aku ke petak ini. NEW POST.

setiap entry guwa yang lepas2, guwa rasa jarang ada penyambungnya. sebab apa? sebab guwa malas! haha.
mungkin jugak sebab guwa terpaksa tapis2 apa yang guwa nak perkatakan. guwa suka menulis. tapi guwa tak tahu gaya menulis yang baik. pernah bercita-cita ingin menjadi penulis novel, paling tidak pon penulis cerpen, tapi bila guwa mula berimaginasi, imaginasi guwa selalunya x bertepi, lebih kurang macam xde had lah kan. orang suke berangan mat jenin macam ni lah. haha. 

suke sangat fikir sampai ke anak cucu, so jadinya xde ending. lalu guwa mengambil keputusan jangan nak berangan jadi glamer. haha. 

ada jugak guwa bising2 pasal buku novel zaman skang ni lebih kurang sama je jalan ceritanya kat seorang member guwa. lalu member guwa berkata kepada guwa, 

"ayu, ayu kan banyak pengalaman, banyak cerita, cuba tulis novel mesti best." dalam hati guwa fikir, member guwa ni bagi semangat ke nak perli guwa ni. hahaha. yelah, guwa neh pesen kalau bercakap macam guwa sorang je yang banyak pengalaman, orang lain xde pengalaman yang sama macam gua. hahaha. maaflah guwa neh kalo da mula bercerita, guwa memang over banyak. harap maklum. hahaha.

tah ape yang guwa lalutkan pon guwa x tahu lah. banyak bende yang guwa nak cerita, guwa tau yang blog ni guwa yang punya, xde sape biaya penulisan guwa kat sini. bukan ade orang nak bayar royalti ke hape. tapi guwa tetap rasa macam guwa x bebas untuk menulis. 

guwa xnak lah lagi gune ayat cliche para blogger dimana mereka selalu berkata guwa punya blog sukahati guwa lah nak tulis apa. bukan guwa ade invite lu orang follow guwa kan? (padahal follower bape kerat je. haha) tapi tu lah yang guwa rasa. 

di luah lebih2, orang pandang serong kat guwa. biasanya yang mulut jahat tu lah yang dikatakan memang jahat. ya memang guwa akui, guwa memang mulot jahat. so, kadang2 korang kenalah terima apa yang guwa perkatakan. 

*iklan kejap. terkejot guwa ade lipan melintas kat depan guwa time guwa menulis ni. lahanat punya lipan. lu nak sabotaj guwa ke nak spy guwa ni lipan? otomatik kaki guwa terpaksa bersila atas kusi. hahaha.

sejak yang guwa cerita pasal entry lepas yg pasal rebit2 kesayangan guwa tuh kan. hidup guwa penuh jugak lah ngan episod2 suka dan duka. agak susah nak membiasakan diri bila rebit guwa dah kena jual. *sob2..tibe2 guwa sedih..

lepas2 tu guwa exam, lu orang pon tahu kan kalau student berintegriti tinggi macam guwa ni yang selalu study last minit apa jadi? x jadi orang sangatlah kan. guwa dengan buku dah macam isi dan kuku. baik dan rapat semacam. hahaha. asal exam je guwa migrain, guwa mula syak yang sakit migrain ni sakit bermusim. musim exam sahaja dia datang. lu orang yang lain yang x memahami guwa, musti lu orang cakap tu penyakit mengada, penyakit simpati kan? guwa pon syak begitu jugak sebenarnya. hahaha. 

habis exam, guwa sebagai organizer bawahan, dan bersama kawan2 persatuan fakulti guwa yang lain ade organize camping untuk student2 fakulti guwa. ni bukan camping2 guna khemah tu tau. ni lebih kurang motivation atau team building camping la senang cite. so xde khemah. tapi ade hostel. 

peranan guwa kecik je dalam camp ni, guwa dan seorang lg kawan guwa jadi biro makanan. sesuai la ngan guwa yang kaki makan ni kan. heeee. tapi tulah, kecik2 peranan pon, kalo ade silap, dan silap haribulan, habis peserta camp x dapat makan. tapi alhamdulillah segalanya selesai setelah guwa berkampung kat sana selama 3 hari 2 malam. 

dalam sepanjang hidup guwa, ikhlas guwa katakan, camping ni yang buat guwa x sabar nak balik. ada masalah dalaman yang buat guwa meluat. insan2 yang membaca segala apa yang guwa tulis ni dan terasa harap bersabar dan paham dengan apa yang guwa luahkan. terima kasih. 

masing masing dalam dunia ni ada masalah, x terkecuali guwa. guwa pon sama je spesis macam korang2. guwa ni dalam golongan remaja yang sedang berubah hormon ingin menjadi dewasa dan memang banyak masalah dalaman. cuma, kadang2 kita x pasti dengan apa yang kita lakukan. kadang2 kita jadi x profesional atas sebab2 yang kecik. maaflah, guwa memang akan teremosi sikit bila terkenang balik apa yang guwa lalui kat camp tu aritu. maafkan guwa, mungkin guwa yang salah. who knows kan? bukan kerja guwa nak judge2 orang ni. ni kan kerja ALLAH. 

lepas camping guwa stat cuti sem. guwa memang elergik sket bila bab cuti lama2 ni. sebab cuti lama menbuatkan guwa x produktif lalu mengumpul lemak2 yang makin hari makin bertambah. guwa memang anti ngan weight scale sejak cuti ni. haha. musuh ketat guwa tu. and then cuti2 ni jugak buatkan guwa fikir nak pegi holiday jalan2. family guwa setakat bawak anak2 pegi pantai yang berhampiran tido chalet satu malam tu mampulah. nak pegi jalan jauh2 pegi overseas ke apa mmg dorang x mampu. aku redha, alhamdulillah la dapat gak guwa pegi lepak tepi pantai kan. 

*iklan lagi. guwa pegi layan cite BFF jap. haha

guwa sambung balik..huahahaha.. macam tulah keadaan family guwa, kalau nak bercuti jauh2 pon kena tunggu ada duit yang cukup baru lah boleh. 

so that's why guwa fikir nak pegi jalan2 sorang2 ke ataupun ajak dua-tiga orang kawan..tapi guwa ada dengar pasal kawan2 kelas guwa nak wat trip untuk last sem, sem depan. 

so guwa jadi pening, sebab guwa ada simpanan yang cukup2 untuk buat pegi bercuti sekali je. kalau guwa pegi sekarang, kemungkinan guwa x pat join sem depan punya trip. guwa fikir balik mungkin lagi best kalau pergi dengan dorang ramai2, lagipon klas guwa x penah buat trip besar-besaran. so guwa dah mencadangkan sesuatu kat dorang dan sekarang masih lagi dalam perbincangan. guwa harap sangat yang trip ni menjadi sebab ini boleh dikatakan impian guwa. guwa mula rasa yang guwa mula obses dengan place of interest. 

skang ni guwa punya cuti ada berbaki 14 hari lagi. guwa mula rasa kebuntuan. x tahu nak buat apa kat rumah. haih, kalau ade suami kan best. hahaha. kat rumah guwa sembang ngan family asek cakap psl kawen je. bongok kan. gatai nak mampos. padahal en.boyfie masih blom bsedia dari segi kewangan. haha. okay, guwa cau dulu amek idea. mana tau esok guwa rajin nak post entry baru. hahaha.