Suke Stalk Ye?

Saturday, July 17, 2010

Aku, mak aku, UiTM, kekasih seorg kekasih...

Entry kali ni aku juz nk share sket la pe yg blaku dlm idop aku lately ni la...Pas aku setel konvo pra-graduasi kat ksp aritu, aku lyn dok umah kejap, 2-3mggu kot...then,aku mmg jns x leh blah dok umah lelame...dr aku mule kebiolan dok uma, tnpe arah tuju yg patot d tuju, aku amek kptsn nk cr keje part time sblm result kemasukan degree ke uitm kua...cr punye cr, call punye call, last2 aku g interview kat stesen minyak petronas kat area2 uma aku kat skudai tu...kbtulan lak time tu dowg ngan bkak utk jawatan kosong...ade 2 jwtn,smade nk jd cashier or pump attendance...xkan la muke aku yg kiut miut ni nk jd pump attandence lak kn,so aku mntak la jd cashier...da la pengalaman ape pon xde,tp org kate pe, da rezeki, so aku dpt la keje kat situ...not bad la,wpon x pnah tlintas d pikiran aku nk keje jd cashier kat petrol pump, tp alhamdulillah la sume nye ok...mgkin ade la sikit mikit(btol ke tatabahase aku neh??) masalah ngan sorg due staff kat situ, tp lame2 ok la jugak...keje dlm sbln lebeh dpt la aku merase pgg dwet hasil pnt lelah aku bkerje sendri dlm rm7oo++...

sbnrnye aku niat kalo result uitm da kua bru la aku nk benti keje...tup2...ade berite x baik...mak aku d sah kn ade penyakit ovarian tumours(lebeh d knali cam ketumbuhan dlm rahim la) dan perlu d operate segere...tu la org ckp, dlm seronok2 kte mnjalani kehidupan, x sgke bende2 mcm ni bleh blaku...mak aku alhamdulillah sehat je,cume ye la,ktumbuhan tu kat dlm rahim,xde rase sakit pape pon...cume aku risau kn keadaan mak aku pas operate tu la...em2...mak aku ckp dye kne operate 23hb june, so 20hb tu aku da stat benti keje...22hb june mak aku da kne msok wad...aku dok la neman mak aku smpai ke lpas maghrib aku ikot abah aku blk uma...igt nk teman mak smpai mak msok bilik bedah sok pg nye,tp mak kate xpayah teman dulu...pg2 23hb tu mak msg kat abah ckp mak da nk msok bilik bedah...pastu aku mula rase tkilan sbb x teman mak smpai nk msok bilik bedah tu,ye la takot gak pape tjadi kat mak x smpat nk jmpe last...dr pg aku bgn, siap2 kn adik aku nk g skolah sume,aku da x sng dudok, kitorg 1 family tggu smpai tghr, bru grak g ospital, sbb waktu mlawat mule pkol 1 kn...lgpon kalo mak da kua bilik bedah musti mak da msg...smpai kat wad,aku ngan kakak aku msok tgk mak blom kua lg...risau sgt2...ye la doc ckp operation tu juz amek mse dlm 2 jam...kalo msok pkol 8pg x kn smpai tghr x kua lg kn...then tggu dlm 20min,tgk nurse sorong mak kua dr bilik bedah, dlm ati twos bsyukur x tkire ke hadrat ALLAH s.w.t...lpas dowg ltak je mak kat ats katil, aku ngan kakak aku twos plok cium mak...spjg aku idop 21thn ni,ktrg x pnah lalui detik2 cemas mcm ni...so,ble blaku keadaan mcm ni,risau dye bkn kepalang...mak lemah,pucat,bdn sejuk je...risau sgt time tu...nk menangis tp kne control,sbb xnak mak nanges gak...kang tekanan darah mak naik lg susah...alhamdulillah lpas 2-3ari ktorg dok ulang alik dr hosp-rumah-hosp, mak da leh blk uma...

aku benti keje semate2 nk jage mak kat uma,ye la org pas bedah, mne leh bgn2 sgt kn..lgpon kakak aku dah stat keje smule then kne blk Klang...so,adik aku plak skolah,then aku ase better aku je la yg benti n jge mak...lgpon aku kn jus keje smtare je...tup2,kecoh2 aku x dapat panggilan uitm...kecewe gak la...huhu...tibe2 tpikir,kalo aku dpt uitm,xkan la aku nk tggl mak aku ngah sakit cmtu...huhu...byk bende kne pikir,aku jd serabot,aku nk wat rayuan utk uitm pon aku x leh nk grak sane sini...sbb kne jge mak kat uma...nsb bek ade kwn2 yg byk menolong...thanks 2 nana,wawa,dayah n sume2 la...aku tpakse susa2 kn korg...

then,tup2 aku dpt panggilan uitm...register 2july??hadoiyai~sparoh giler aku pikir...xkn aku nk tolak tawaran tu~tu impian aku...huhu..n then x kan la aku nk tgglkan mak aku sowg2 kat uma?aku ase aku la org yg plg serabot time tu + masalah ngan mr.boyfie ag...hadoiyai...but de way, time tu masalah ngan mr.boyfie tu aku wat dek je dulu, sbb masalah family ngan education aku lg pntg...so, bincang punye bincang, n pertimbangkan keadaan mak yg mkin ok, xde pape komplikasi operation, aku pon bersiap sedia la menyiapkan persiapan yg perlu...n now da 15 hari aku kat UiTM Shah Alam ni...aku amek degree in tourism management...

alhamdulillah,selangkah je kaki aku da msok dlm UiTM ni,aku rase lega sbb impian aku dr kecik nk capai level education thp degree ni da 0.10% da bejaye...insyallah dgn doa sume,ngan usehe2,kte konvo grad degree sme2 k kwn2 sume!...stakat arini aku dok sini,ari2 aku call mak aku,alhamdulillah kesihatan mak smakin baik,,,smoge mak sihat spenuhnye secepat mgkin...then,bmula la jugak kehidupan aku sbg student smule kat sini...g klas turun nek bas...nek turun bukit bukau...g ngengade nek tgge ostel smpai 8tgkat (mse 1st time dtg x tau de lif time xde letrik)...hadoi~pnt?mmg memenatkn...tp alhamdulillah,tiap kali aku merungut,aku cuba igt blk nape aku ade kat sini,,,aku memang nak dtg sini,so aku kne lalui jugak x kire mcm mne skalipon...insyallah aku cube utk lakukan yg tbaik...

mr.boyfie?kekasih atiku~nanges ttp nanges...xleh nk stop da...aku cube yg tbaik dlm hbgn ni...tp aku beserah soal jodoh kepade-NYA...if ade jodoh,alhamdulillah,mmg itu impian aku utk sehidup semati dgn si dia...but,if xde jodoh,aku pasrah...mgkin ALLAH da merancang perancangan yg lebih baik utk aku pd mse dpn...amin...spnjg 15hari aku kat sini,mcm2 dugaan yg blaku,kwn2, kewangan, identiti solving, mind set yg perlu d reset, environment, n byk lg...but, i have 2 be strong...ckop la, my fren name yuhana sulaiman sorg je yg dgr ati aku membebel kat dlm bilik ostel ni...thanks beb~...jika x de pape aral melintang, dlm 2 years lg aku bakal ber-graduat sbg student degree n then i have 2 plan wisely about my future...working, money, asset, family n many more...wah..da mcm rancangan malaysia ke 8 plak..haha...so,aku kne bkerje keras utk dptkn pe yg aku mahukan..kurangkan merungut bykkn bsyukur..alhamdulillah...

No comments:

Post a Comment