Suke Stalk Ye?

Wednesday, September 19, 2012

Salam Seorang PENanam-ANGGUR

Ehem-ehem, testis-testis eh-eh testing-testing one, two, three...
Terima kasih para followers, para peminat, para bloggers sekalian kerana masih sudi menyokong guwa, masih sudi jenguk blog guwa walaupun guwa bz bak Perdana Menteri sekaligus menyebabkan guwa punya blog tak ber-update-update..


Pang-Pang-Dush-Dush-Dung! (Sound effect guwa tampar-tumbuk-sekel diri sendiri sebab perasan artis sangaaaattt)



Wah, dah lah lama menghilangkan diri, pastu tup-tup entry baru perasan glamer, padahal sape pon tak baca kau punya blog mak jemah hoit! Hahaha..

Ala, ayat saje nak menggembirakan hati sendiri..hehe..


Guwa sekarang penanam-anggur, habis keliling rumah guwa, keliling rumah jiran guwa, guwa tanam anggur.

Sapa-sapa teringin atau mengidam anggur silalah datang melawat guwa dirumah. 


Kalau tiba-tiba time korang datang tu guwa hidang buah apple, jangan pelik, sebab guwa da process anggur guwa jadi air ribena. *Kelas kau mak jemahhh. 



Sejak-sejak guwa jadi penganggur (singkatan penanam-anggur) ni, guwa rasa bosan sangat, aktiviti harian guwa sama je dari bangun tido sampailah ke tido semula. 



Memang macam ni ke hidup seorang usahawan anggur berjaya? Guwa rasa guwa da give up lah nak jadi penganggur ni. Tak adventure langsung. Income takde lah mewah mana. Cuma makan minum tu cukup lah 3 kali sehari. 



Guwa sekarang ni hari-hari cari job lain dekat jobstreet. Tapi itulah, belum ade rezeki nak tukar profesion agaknya. Insyallah ada lah tu nanti. Allah nak bagi guwa rasa nikmat anggur lama sikit kot. Korang sempat ke merasa jadi pengangur lama-lama macam guwa ni? Ada? Takde kan? Jangan jelesss.



Cuma guwa sekarang rasa macam nak naik angin jugak ngan si jobstreet ni. Kebanyakan iklan jawatan kosong diorang memang buat guwa rasa nak sumbat biji anggur banyak-dalam mulut pengiklan-pengiklan tersebut.



Mereka (ayat beku) menggalakkan graduat segar untuk memohon. Ya, guwa seorang graduat segar. Segar, bugar, montel dan gebu guwa bagi pakej. Tapi ada syarat lain yang buat guwa rasa ish! Mereka mahukan yang berpengalaman sekurang-kurangnya 1 hingga 2 tahun pengalaman kerja. 



Hei jobstreet serta si pengiklan-pengiklan jawatan kosong tersebut. Kalau dah nama nya graduat segar, mana nak datangnya pengalaman bekerja 1 hingga 2 tahun, sedangkan guwa belajar direct dari tadika sampai ijazah non stop tahu?. Dan kalau tiada yang mahu menghired guwa bekerja, sampai bila-bila pon guwa tak ade pengalaman bekerja lah bedol. 



Guwa tak ada lah marah bebenor, cuma guwa agak kecewa lah kan. Ada je yang company yang hired graduat segar tanpa pengalaman, tapi mungkin belum rezeki guwa lah tu. 



Guwa bukan apa, guwa dah bosan jadi penganggur. Guwa jeles jugak ngan kawan-kawan seperjuangan guwa ada yang dah kerja dan bakal menerima habuan(gaji) hasil dari segulung ijazah akhir bulan ni.



Guwa harap sangat nak tukar profesion penanam anggur guwa ni sebelum musim tengkujuh tiba. Sebab nanti kalau hujan, anggur dah tak musim dah. Habis, guwa nak bagi anak-anak cacing guwa makan apa?



Kepada pencari perkerja, marilah mohon guwa jadi pekerja lu orang. Hantar resume syarikat, gambar ofis siap meja kerusi guwa barang 3-4 keping, dan anggaran gaji yang lu orang bole offer kat guwa. 



Sila email atau call guwa secepat mungkin. SMS pon guwa layan jugak lah dari tak ade langsung. Sekian.

No comments:

Post a Comment