Suke Stalk Ye?

Thursday, May 19, 2011

Kek Gula Hangus




Da lame da guwa wat kek ni, x igt bile..mesti la ade sbb npe guwa nk cite kat sini kn..hoho
Ni diantara kueh plg aku guwa suke..
Sbb kueh ni unik sgt..
dye ade lubang2 yg cantik kat dlm kueh ni...
So, guwa google2 resepi wat kek ni then guwa try buat sendiri...
2x guwa buat n 2x jugak kek ni menjadi...
Tang yg lubang2 kat tgh tu yg wat guwa lg sonok macam nak buat kek ni ari2 plak..hehe
So,di sebabkn kek ni jadi dgn jayenye, nak gak guwa kongsi2 ngan korg cara-cara membuat kek gula hangus ni...
Selamat mencuba ye...

Bahan-Bahan:

1cwn - Gula
1cwn - Air Panas
1cwn - Tepung
1cwn - Susu Pekat
2sudu teh - Soda Bikarbonat
4biji - Telur
2camca besar - Mentega

Cara-Cara Membuat:

1. Masak gula dengan api sederhana sehingga hangus.
2. Masukkan air dan masak lagi hingga gula cair.
3. Masukkan mentega. Lalu sejukkan dan ketepikan dahulu.
4. Sementara itu, pukul telur sehingga kembang dan pekat.
5. Kemudian, masukkan susu dalam telur tadi dan kacau sebati.
6. Selepas itu, masukkan tepung dan juga soda bikarbonat. kacau sebati.
7. Setelah air gula tadi sejuk, masukkan air gula itu kedalam  
    adunan(telur,susu,tepung,soda bikarbonat) dan kacau.
8. Perap adunan tersebut lebih kurang 3- 4 jam.
9. Kemudian, bakar atau kukus pada suhu 160-180'c.


2 comments:

  1. lah. mudah giler nak wat kek ni. ingatkan susah. aku jenis yg tau makan je, nak buat hareeeem. hihi

    ReplyDelete
  2. mudah je kn??dye punye unik tu mcm leceh...skali buat tros jd n sedap..hehe..try la..~

    ReplyDelete